Location:

Norfolk, UK

Status:

Construction drawings underway

Scale:

4-bedroom house

 

Mill House

CONTEMPORARY HERITAGE

CONTEMPORARY HERITAGE

View of the Mill House from the garden
Mill House 3D Model
Garden view of the Mill House

...full text

 

The Client, also the owner of Ashwicken Lake, approached Baca to sympathetically extend and revitalise three existing buildings on site to create two outstanding properties appropriate for a luxury holiday let market.

The proposals were to maximise re-use of the existing cluster of buildings, offering an opportunity for sustainable development. The three built elements are the Mill House, ancillary Outbuilding, and restoration of the deteriorating Mill Tower (a former windmill).

 

 

The Mill House:

 

The Mill House extension is designed to wrap around the existing house, replacing various existing extensions. The extension is arranged to provide a boot room/utility and WC alongside a large open plan kitchen, living and dining room. The proposal aims to open the side of the existing building and utilise what is at present a bedroom to create a large open plan space suitable for large family living and entertaining. Alterations to the first-floor layout maximises the use of space.

The yard dividing the Mill House and the Outbuilding is retained for its rural character and provides parking alongside connection to the proposed Outbuilding.

 

 

Outbuilding:

 

The Outbuilding is to provide overspill accommodation for large family groups. It contains a games room towards the eastern side where it can easily be accessed from the rear entrance to the Mill House (via the boot room). It features guest accommodation across two bedrooms to the Eastern end with a secondary access door. This allows the space to be sectioned off from the games room for privacy measures.  These rooms have been orientated to maximise views out over the neighbouring fields to maximise privacy from the yard for residents.

 

 

The Mill Tower:

 

The Mill Tower extension is designed to resemble a traditional Norfolk black barn wrapping around the existing structure. The building is divided by a glazed double height atrium offering clear definition between the existing and proposed. The buildings parking provision is two parallel parking bays along the driveway which lead to a path between the Mill Tower and 6m tall hedge. The entrance is located within the double height glass atrium partition between old and new. To the left, the existing Mill Tower offers a double height living room space, with gallery access to the bedroom above. The existing openings in the Mill Tower are maximised to provide windows and doors without affecting the structure.

 

To the right, the hallway opens into a large open plan living, dining and kitchen following the curve of the Mill Tower into the site. There is a utility and bathroom located to the rear of the ground floor. From the Hallway a curved feature staircase brings users to the upper floor which houses three bedrooms, family bathroom and balconies at both ends of the building. The gabled roof will be open throughout offering generous ceiling heights and fitted in keeping with a high-end rental market. There is an access landing across to the gallery level of the Mill Tower and leads to a staircase wrapping internally to the master bedroom of the Mill Tower. Above this is a viewing room accessible by a ladder from the Bedroom.

 

The three proposals aim to sustainably develop the site, maximising re-use of the existing buildings instead of replacing existing structures. During the design process care has been taken to maximise this and minimise the quantum of building material removed from site to landfill. The proposals will be constructed to higher then building regulations thermal standards with efforts for retrofitting the existing to match this. All rooms have been designed to benefit from natural daylighting and ventilation. Glazing is specified to a high level of performance and where high levels of glazing are included; these are inset to provide shading. Louvres on the Mill Tower extension offer both privacy screening alongside solar shading benefits.

 

Energy and water efficient appliances and fittings will be installed throughout. Materials for the project, where possible, will be locally sourced and of a low carbon footprint. The site is not applicable for solar energy generation due to its densely planted nature, but there has been consideration for rainwater harvesting for greywater use within the buildings alongside attenuation. There is potential scope for wind generators surrounding the site post completion.

 

Full planning permission was granted and the construction drawings are under way.

 

The redevelopment of Mill House Farm will begin in August.

 

 

The Client, also the owner of Ashwicken Lake, approached Baca to sympathetically extend and revitalise three existing buildings on site to create two outstanding properties appropriate for a luxury holiday let market.

 

The proposals were to maximise re-use of the existing cluster of buildings, offering an opportunity for sustainable development. The three built elements are the Mill House, ancillary Outbuilding, and restoration of the deteriorating Mill Tower (a former windmill). 

‚Äč

Mill House Plans
Old Mill Tower photographs

The Client, also the owner of Ashwicken Lake, approached Baca to sympathetically extend and revitalise three existing buildings on site to create two outstanding properties appropriate for a luxury holiday let market. The proposals were to maximise re-use of the existing cluster of buildings, offering an opportunity for sustainable development. The three built elements are the Mill House, ancillary Outbuilding, and restoration of the deteriorating Mill Tower (a former windmill).



The Mill House:



The Mill House extension is designed to wrap around the existing house, replacing various existing extensions. The extension is arranged to provide a boot room/utility and WC alongside a large open plan kitchen, living and dining room. The proposal aims to open the side of the existing building and utilise what is at present a bedroom to create a large open plan space suitable for large family living and entertaining. Alterations to the first-floor layout maximises the use of space. The yard dividing the Mill House and the Outbuilding is retained for its rural character and provides parking alongside connection to the proposed Outbuilding.



Outbuilding:



The Outbuilding is to provide overspill accommodation for large family groups. It contains a games room towards the eastern side where it can easily be accessed from the rear entrance to the Mill House (via the boot room). It features guest accommodation across two bedrooms to the Eastern end with a secondary access door. This allows the space to be sectioned off from the games room for privacy measures. These rooms have been orientated to maximise views out over the neighbouring fields to maximise privacy from the yard for residents.



The Mill Tower:



The Mill Tower extension is designed to resemble a traditional Norfolk black barn wrapping around the existing structure. The building is divided by a glazed double height atrium offering clear definition between the existing and proposed. The buildings parking provision is two parallel parking bays along the driveway which lead to a path between the Mill Tower and 6m tall hedge. The entrance is located within the double height glass atrium partition between old and new. To the left, the existing Mill Tower offers a double height living room space, with gallery access to the bedroom above. The existing openings in the Mill Tower are maximised to provide windows and doors without affecting the structure.



To the right, the hallway opens into a large open plan living, dining and kitchen following the curve of the Mill Tower into the site. There is a utility and bathroom located to the rear of the ground floor. From the Hallway a curved feature staircase brings users to the upper floor which houses three bedrooms, family bathroom and balconies at both ends of the building. The gabled roof will be open throughout offering generous ceiling heights and fitted in keeping with a high-end rental market. There is an access landing across to the gallery level of the Mill Tower and leads to a staircase wrapping internally to the master bedroom of the Mill Tower. Above this is a viewing room accessible by a ladder from the Bedroom.



The three proposals aim to sustainably develop the site, maximising re-use of the existing buildings instead of replacing existing structures. During the design process care has been taken to maximise this and minimise the quantum of building material removed from site to landfill. The proposals will be constructed to higher then building regulations thermal standards with efforts for retrofitting the existing to match this. All rooms have been designed to benefit from natural daylighting and ventilation. Glazing is specified to a high level of performance and where high levels of glazing are included; these are inset to provide shading. Louvres on the Mill Tower extension offer both privacy screening alongside solar shading benefits.



Energy and water efficient appliances and fittings will be installed throughout. Materials for the project, where possible, will be locally sourced and of a low carbon footprint. The site is not applicable for solar energy generation due to its densely planted nature, but there has been consideration for rainwater harvesting for greywater use within the buildings alongside attenuation. There is potential scope for wind generators surrounding the site post completion.



The redevelopment of Mill House Farm will begin in August.

Get in touch

Website By GFIVEDESIGN

SITE COMING SOON

NEWS
Baca Architects Logo
Baca Architects