Location:

Dover, UK

Status:

Full planning permission

Scale:

22 flats

Constraints:

Next to an ancient scheduled monument

Hillside

 

LUXURY APARTMENTS

LUXURY APARTMENTS

 

 

The site was overgrown and prone to fly tipping, bonfires and anti-social behaviour creating an eye sore as one approaches Dover along North Military Road.

 

The proposal has been developed in consultation with the DDC Planning department over the last 18 months. Key views of the site were identified with the local authority and proposals evolved to create a scheme of appropriate size, scale and massing. The apartments have been designed to meet and in some instances exceed national internal space standards and are compliant with providing the necessary amenity provision. Car parking spaces come with electrical vehicle charging points as well as space for ample cycle storage. 

...full text

 

The site was overgrown and prone to fly tipping, bonfires and anti-social behaviour creating an eye sore as one approaches Dover along North Military Road.

 

The proposal has been developed in consultation with the DDC Planning department over the last 18 months. Key views of the site were identified with the local authority and proposals evolved to create a scheme of appropriate size, scale and massing. The apartments have been designed to meet and in some instances exceed national internal space standards and are compliant with providing the necessary amenity provision. Car parking spaces come with electrical vehicle charging points as well as space for ample cycle storage. 

 

The overall design concept for the appearance of the proposed flats is of a ‘fortified landscape’, in direct reference to the nearby Drop Redoubt, so that the housing fits comfortably within its setting adjacent to the Western Heights.  The site is sloped, and the building rises and tapers to follow the contours of the site.

 

Brick walls and splayed fortress windows have been developed as key elements driving the design. Additionally, a strategy of greening balconies has evolved in response to the site context, both physical and historic, of the Western Heights that includes:  planted parapets to terraces & balconies, protruding deep window boxes and railings which become trellises for climbing plants.

 

The site is unusual in that it offers opportunity for all facades to have both light at different times of the day and panoramic views. The proposal provides a healthy mix of 1 bedroom, 2 bedroom and family units in line with the local authority’s core strategy. 

 

Ecologically and environmentally, a variety of greening techniques are proposed to provide visual amenity and to blend the building into its setting. These include integrated planter boxes at balcony level, providing privacy and screen as well as urban cooling benefits. A green roof also surmounts the building, providing betterment for rainwater attenuation compared to the sites existing hard surfaces.

 

The scheme the embraces the principles of Dover’s Core Strategy to deliver more homes within the city centre. The development would be a positive addition to Dover town and would provide a much needed precedent for high-quality design for future buildings.

 

The scheme secured full planning permission in September 2020. 

The site was overgrown and prone to fly tipping, bonfires and anti-social behaviour creating an eye sore as one approaches Dover along North Military Road.



The proposal has been developed in consultation with the DDC Planning department over the last 18 months. Key views of the site were identified with the local authority and proposals evolved to create a scheme of appropriate size, scale and massing. The apartments have been designed to meet and in some instances exceed national internal space standards and are compliant with providing the necessary amenity provision. Car parking spaces come with electrical vehicle charging points as well as space for ample cycle storage.



The overall design concept for the appearance of the proposed flats is of a ‘fortified landscape’, in direct reference to the nearby Drop Redoubt, so that the housing fits comfortably within its setting adjacent to the Western Heights. The site is sloped, and the building rises and tapers to follow the contours of the site.



Brick walls and splayed fortress windows have been developed as key elements driving the design. Additionally, a strategy of greening balconies has evolved in response to the site context, both physical and historic, of the Western Heights that includes: planted parapets to terraces & balconies, protruding deep window boxes and railings which become trellises for climbing plants.



The site is unusual in that it offers opportunity for all facades to have both light at different times of the day and panoramic views. The proposal provides a healthy mix of 1 bedroom, 2 bedroom and family units in line with the local authority’s core strategy.



Ecologically and environmentally, a variety of greening techniques are proposed to provide visual amenity and to blend the building into its setting. These include integrated planter boxes at balcony level, providing privacy and screen as well as urban cooling benefits. A green roof also surmounts the building, providing betterment for rainwater attenuation compared to the sites existing hard surfaces.



The scheme the embraces the principles of Dover’s Core Strategy to deliver more homes within the city centre. The development would be a positive addition to Dover town and would provide a much needed precedent for high-quality design for future buildings



The scheme secured full planning permission in September 2020.

Get in touch

Website By GFIVEDESIGN
Baca Architects

SITE COMING SOON

NEWS
Baca Architects
Baca Architects