Location:

Dumfries, Scotland

Status:

Under construction

Client:

Landal Barnsoul

Scope of Works:

Design and Manufacture

 

 

 

 

 

 click logo above to go to website

 

Outdoor Sanctuaries

 

Interior View of the Outdoor Sanctuary pod
OUTDOOR SANCTUARIES

OUTDOOR SANCTUARIES

View of the Outdoor Sanctuaries holiday camp
View of the Outdoor Sanctuary in a woodland setting
View of the Outdoor Sanctuaries pods in a woodland setting
View of the Outdoor Sanctuary pod at dusk, leisure painting exploring
View of the Outdoor Sanctuaries oculus rooflight
View of the Outdoor Sanctuary bath tub
Typical site plan showcasing the Outdoor Sanctuaries 3-Pod and 1-Pod configurations
ACID Anti Copying in Design

The Treehouse Renaissance.



From the ‘Swiss Family Robinson’ to the ‘Famous 5’, the treehouse forms the part of the nation’s subconscious, a playful and romantic memory many children’s lives whether in fiction or actuality.



The first product to launch is the Skylark for glamping specialist “outdoor-sancturaies.com” is a range of tessellating treehouses for the European leisure parks market. The outdoor sanctuaries are self-supporting eco-cabins, that place minimal loading on the ground and are designed to tessellate to form clusters consisting or singular, dual, and triple pods.



Individual units are self-contained comprising of lounge and kitchenette on the ground floor with bedroom and ensuite bathroom at first floor. The single pod is totemic in form and includes key features such as the large round window and sunken seating in the lounge at ground level to the large vertical slot window to view the night sky from the master bedroom. The two and three bed configurations include separate lounge and kitchen and roll-top free-standing bath with view out through an oculus window.



The three-pod series sleeps 6-8 over three levels with staircases winding up into the treetops. A magical second floor crow’s nest gives way to a star gazing terrace over the middle pod.



The design adopts a fabric first strategy to minimise energy use. Thermal insulation exceeds BS3632 (UK) or EN1647 (European) caravan standards and mini-air source heat pumps, concealed within the handrail provide heating and cooling. Fresh water and foul drainage would plumb into the parks existing infrastructure.



The enclosure is prefabricated, and CNC machines craft the designs into self-locating components for ease of assembly. The facade finishes are interchangeable, with each selected specifically to enhance its individual settings. And the interiors and soft finishes are sourced from local suppliers.



The first suite of these outdoor sanctuaries will be built at Landal Barnsoul, near Dumfries in Scotland in summer 2022.

Outdoor Sanctuaries

 

This site is in flood zones 1, 2 and 3.

 

The proposed development is to replace an existing dilapidated house and outbuildings with a state-of-the-art eco-friendly flood resilient property.  The new dwelling is sited so that the new owners can benefit from views over the River Wid. The owners are healthy retirees who wish to create their forever home.

 

Pedestrian and vehicle access to the proposed dwelling is past a generous rewilded garden that leads to the front door and garage; the access road rises gently to provide a dry route to and from the property (for a small flood event).

...full text

 

This site is in flood zones 1, 2 and 3.

 

The proposed development is to replace an existing dilapidated house and outbuildings with a state-of-the-art eco-friendly flood resilient property.  The new dwelling is sited so that the new owners can benefit from views over the River Wid. The owners are healthy retirees who wish to create their forever home.

 

Pedestrian and vehicle access to the proposed dwelling is past a generous rewilded garden that leads to the front door and garage; the access road rises gently to provide a dry route to and from the property (for a small flood event).

 

The house spans both north and south gardens connected by a ramped spine. It is the circulation that gives this house its character, rising in half storey increments to connect all element that gently lift the main habitable rooms out of the floodplain.

 

The entrance is at grade consisting of a generous lobby that connects to a downstairs toilet/ boot room and utility/plant room. The owners can then choose to take the stairs into the bedroom wing or alight the gently ramped spine that leads towards the main living areas that are in the northernmost part of the site. The main living space of kitchen, dining and living room are open plan with generous views over the River Wid. A flight of stairs off the kitchen lead to the first floor that contain the master bedrooms.

 

The southern part of the house is reached by the ramp that switches back from the living area and contains the remaining two bedroom. These bedrooms overlook the re-wilded garden.

 

The house has been designed with a range of sustainable surface water management measures including a living roof, permeable driveway and footpaths, a raingarden, plus additional landscaping which will reduce the volume and rate of surface water runoff discharging from the site, thereby reducing flood risk to surrounding land. 

 

The property will be constructed above the ground on elevated mini-piles which will not only provide protection to the new dwelling, but will also have minimal effect on existing flood flow routes and storage, thereby not increasing the flood risk to surrounding land.  The dwelling has a smaller footprint than the existing house (due to its elevation on piles) thereby increasing the flood storage available in this area. Flood storage attenuation tanks are located beneath the permeable driveway.

 

The gardens are to be rewilded which will provide a biodiversity net gain. The includes an extensive Sustainable Urban Drainage System (SuDs), thereby managing the water at source which reduces the impact of flood water on people downstream in the village.

 

This bespoke home offers low energy design suitable for 21st century living whilst adopting smart water resilient strategies that can act as future exemplar for the area.

Get in touch

Website By GFIVEDESIGN

SITE COMING SOON

NEWS
Baca Architects Logo
Baca Architects