Location:

Salcombe, East Coast, UK

Status:

-

Scale:

3-bedroom house and amphibious out-house

Constraints:

Flood zones 2 & 3, conservation area

Cottles Quay Amphibious Staycation

 

Port of East Salcombe
AMPHIBIOUS STAYCATION

AMPHIBIOUS STAYCATION

Cottles Quay Amphibious Staycation Ground Floor Plan
View fro within the Cottles Quay Amphibious Staycation looking out over the water
Cottles Quay Amphibious Staycation Before and After Image
Cottles Quay Amphibious Staycation Corner Doors and Outdoor Seating Area
Cottles Quay Amphibious Staycation Seating Area
Cottles Quay Amphibious Staycation Balcony Overhanging Water
Cottles Quay Amphibious Staycation Interior View from within Kitchen
Waterside Elevation of the Cottles Quay Amphibious Staycation

...full text

 

Construction is now complete for a new amphibious property in the seaside town of Salcombe, UK. The innovative scheme includes the construction of a new flood resistant dwelling within the envelope of an existing stone store building and the replacement of a small boat shed with an elegant amphibious studio as part of the overall complex.

 

The design retains the existing fabric of the former garden shop whilst extending and converting a new first floor with a contemporary pitched roof. The building fabric is upgraded to resist floodwater by use of a waterproof concrete inner lining and flood resistant doors and windows. A balcony platform is proposed to the side of the living room at ground level as a design feature and viewing platform to the river.

The boat store is to be reconstructed within the existing footprint and height in a timber framed form set on a bouyant base to enable it to float during extreme high tides. The courtyard is to be reprofiled to create a causeway connection between the studio and the house.

 

Internally, the ground floor space opens up towards the living area and culminates in a fully glazed front that brings the outstanding view of the estuary into the house. This glazed front is mirrored at the first-floor wall which cantilevers above the double height living space. This double-glazed screen creates a unique atmosphere, at both levels, by allowing light and water reflections take control of the space inside the house.

 

This amphibious luxury holiday stay can be found at:

https://www.salcombefinest.com/luxury-accommodation/the-boathouse#/fore

 

 

 

Construction is now complete for a new amphibious property in the seaside town of Salcombe, UK. The innovative scheme includes the construction of a new flood resistant dwelling within the envelope of an existing stone store building and the replacement of a small boat shed with an elegant amphibious studio as part of the overall complex.

 

The design retains the existing fabric of the former garden shop whilst extending and converting a new first floor with a contemporary pitched roof. The building fabric is upgraded to resist floodwater by use of a waterproof concrete inner lining and flood resistant doors and windows. A balcony platform is proposed to the side of the living room at ground level as a design feature and viewing platform to the river.

Construction is now complete for a new amphibious property in the seaside town of Salcombe, UK. The innovative scheme includes the construction of a new flood resistant dwelling within the envelope of an existing stone store building and the replacement of a small boat shed with an elegant amphibious studio as part of the overall complex.



The design retains the existing fabric of the former garden shop whilst extending and converting a new first floor with a contemporary pitched roof. The building fabric is upgraded to resist floodwater by use of a waterproof concrete inner lining and flood resistant doors and windows. A balcony platform is proposed to the side of the living room at ground level as a design feature and viewing platform to the river.



The boat store is to be reconstructed within the existing footprint and height in a timber framed form set on a bouyant base to enable it to float during extreme high tides. The courtyard is to be reprofiled to create a causeway connection between the studio and the house.



Internally, the ground floor space opens up towards the living area and culminates in a fully glazed front that brings the outstanding view of the estuary into the house. This glazed front is mirrored at the first-floor wall which cantilevers above the double height living space. This double-glazed screen creates a unique atmosphere, at both levels, by allowing light and water reflections take control of the space inside the house.



This amphibious luxury holiday stay can be found at: SalcombeFinest

Get in touch

Website By GFIVEDESIGN

SITE COMING SOON

NEWS
Baca Architects Logo
Baca Architects